Virtuální realita dnes a zítra očima Andrew Aitkena

Vývoj virtuální reality jde stále kupředu. Technologie pokročila tak, že je již přístupnější i pro podnikání. Díky ní jsme totiž schopni zkrátit a zlepšit všechny procesy při výrobě. VR lze použít pro školení obsluhy, návrhů zařízení i pro dynamickou optimalizaci.

Proč nabývá virtuální na významu?

Šéf společnosti Lanner Group, která je lídrem v oblasti dynamické simulace a virtální reality – Andrew Aitken, potvrzuje, že virtutální realita stále více nabývá na významu:

„Spolupracujeme s významnými společnostmi na podpoře tvorby modelů VR. Tyto modely jim pomáhají získat potřebné znalosti a předpoklady pro budoucí podnikové operace, které povedou k novým podnikatelským investicím. Také pomáhají při vytváření nových zařízení takovou rychlostí, kterou si ani nedovedli představit. Dobrým příkladem je Lannerův zákazník Hayward Tyler, který poskytuje zařízení pro jadernou energetiku. Pomocí simulačního modelování používali VR k vytvoření silných dynamických modelů s vizualizací. Nedávno získali řadu ocenění za jejich inovace s využitím těchto technologií a dokonce je navštívila britská královská rodina, aby poznala jejich úspěchy. Úspěšné firmy si stále více uvědomují důležitost VR. Je to fantastická technologie pro podporu klíčových rozhodnutí, která vytváří obchodní hodnotu.“

Virtuální realita nyní nabízí obrovské výhody na strategické úrovni. Nejen, že zajistí, aby všechny zúčastněné strany (včetně investorů) pochopily současné a navrhované obchodní operace, ale zároveň identifikuje budoucí problémy, které budou řešeny ve virtuálním světě bez rizika, tedy předtím než se opravdu uskuteční plánovaná významná investice.

Kde nachází virtuální realita své uplatnění

Mezi sektory, které nejrychleji aplikují virtuální realitu do svého podnikání, patří společnosti, které se zajímají o nové technologie a už znají VR/CAD. Nebojí se proto přijmout tento nový způsob simulace zařízení a procesů. Takovými sektory jsou především letecký, automobilový a těžební průmysl.

„V každém případě je komunikace a bezproblémové porozumění fungování virtuální reality výhodou při její implementaci,“ uvádí Andrew Aitken.

Kolik virtuální realita stojí

„Cena vždy závisí na tom, čeho chcete vizualizací dosáhnout. Mohlo by to být až 8 000 Kč nebo 80 000 Kč v závislosti na potřebách zákazníka a na úrovni detailů a přesnosti. Je velmi důležité, aby se před začátkem vizualizace určil rozsah otázek, které zákazníka zajímají a to tak, aby byly co nejlépe uspokojeny jeho potřeby,“ objasnil Andrew Aitken.

Budoucnost simulace s VR

Virtuální realita bude brzy nedílnou součástí všech důležitých rozhodnutí. Problémy reálného světa budou rychle přenášeny do virtuálního světa pro dynamické zhodnocení a uskutečnění správných rozhodnutí. „Tento přechod mezi reálným a virtuálním světem bude postupně rychlejší a snadnější, přičemž řada rozhodovacích kroků bude automatizována. Tato smíšená realita poskytne nové, vyšší úrovně vhledu na stávající obchodní podmínky a lepší identifikaci předvídatelných,“ uvedl Andrew Aitken.
Zajímá vás více? Například jaké jsou rozdíly mezi 3D a VR? Přečtěte si celý rozhovor s Andrewem Aitkenem v originálním znění.

Autor příspěvku: redakce