Omán chce být do roku 2040 logistickou velmocí

Orientální sultanát Omán ohlásil světu zajímavou a ambiciózní vizi své budoucnosti. Do roku 2040 se chce transformovat do obřího logistického hubu, který bude zaměstnávat vice než 300.000 lidí.

Celou vizi bude zastřešovat skupina OGL – Oman Global Logistics zahrnující společnosti jako Oman Post, Mwasalat, Port of Duqm, Port of Salalah, Oman Drydock, Sohar Free Zone a řadu dalších.

Omán má velmi strategickou polohu, kdy tvoří centrální logistický bod mezi Severní Afrikou a Indií a podle slov Al Hattmi z OGL jde aktuálně 90% z příjmů na dopravu a s tím spojené služby, přičemž do budoucna má Omán vizi snížit tyto náklady na 50%.

I kvůli této vizi ománská vláda masivně investuje do tamní logistické infrastruktury a staví nové silnice, přístavy, industriální zóny i modernizuje letištní komplexy. Národní logistická vize 2040, jak ji Omán nazval, má za cíl vytvoření do roku 2040 až 300.000 nových pracovních míst. Tím se Omán stane významným hráčem na poli logistických služeb.

Omán má tak velmi ambiciózní plány, se kterými byste měli v logistice v rámci tohoto regionu počítat a jak uvedl zástupce OGL : „Společně můžeme změnit Ománskou logistiku a stát se tak jedním z TOP 10 globálních hráčů.“

 

Kompletní článek čtěte na Times of Oman.

Autor příspěvku: redakce