Ilustrační foto.

Jaká byla témata ECG Conference 2018?

V Německu proběhla konference ECG Conference 2018, která se zabývá logistikou. Podle posledních zpráv čekají Evropu v oblasti dopravy a přepravního řetězce výzvy. Řidiči pociťují nedostatky, nejistotu, v září navíc přišel nový emisní test a s ním i nařízení o snížení síry v palivech o 0,5%. Příští rok navíc Velká Británie vystoupí z Evropské unie. Řešila se také otázka náboru lidí do logistiky a přepravního řetězce.

Do logistiky zasáhne také výstup Velké Británie z Evropské unie.

Řeč padla také na bezpečnost řidičů jezdících dlouhé a náročné trasy. Občas navíc musí zastavit na ne zcela bezpečných místech. Do budoucna je v plánu vybudování sítě zařízení, kde se budou moct řidiči najíst, osprchovat i vyspat, připravuje se i aplikace, na základě níž budou vědět, kde mohou bezpečně a bez problémů přespat. Lepší pracovní podmínky řidičů by do budoucna měly zajistit také dostatek pracovníků.

Na druhé straně – i řidiči ale musí jezdit bezpečněji. Pracovníci, kteří přepravují zboží ze skladu až ke koncovému zákazníkovi, se velmi často potýkají s problémy. Roli hrají povětrnostní podmínky i velikost přívěsu. Důležité je také sdílet informace o nehodách, nebo třeba o nakládání vozidel. Toto odvětví trpí také nedostatkem pracovníků. Jde o to mu udělat správnou reklamu. Přísnější jsou také kritéria emisí CO2, na což museli reagovat i výrobci vozidel. Příští rok v září bude navíc platit i další nařízení související s emisemi. A Evropská unie má nařízení i pro lodní přepravu. Změn tedy bude opravdu hodně. O dalších tématech konference v následujících článcích. 

Autor příspěvku: Bára Urbanovská