Lidé se kvůli robotům bojí o práci

S tím, jak se moderní technologie stále vyvíjejí a věci kolem nás se automatizují, se mohou mnozí lidé bát o své zaměstnání. A většina lidí se navíc domnívá, že robotizace zvýší výkon ekonomiky. Někteří se na tento fakt ale dívají skepticky.

Největší míru robotizace zaznamenáváme například v Argentině, Řecku či Jižní Africe. Tamější lidé se obávají, že stále větší míra robotizace povede také k vyšší míře nezaměstnanosti, a že kvůli automatizaci a umělé inteligenci si budou práci hledat obtížněji. Nejméně roboty naopak využívají, pro někoho možná překvapivě, ve Spojených státech.

Vede větší míra robotizace k vyšší míře nezaměstnanosti?

Automatizace a robotizace se týkají i logistiky a přepravního řetězce. Robotika se využívá například ve skladování – vysokozdvižné vozíky, které pracují v nějakém systému. Díky tomu může robot přijímat zakázky ve skladu nebo přivážet zboží do sběračů. Pracuje se také na automatizované nákladní dopravě. Zní to jako science fiction, ale nákladní vozy bez řidiče nejsou hudba daleké budoucnosti, protože v Austrálii už takové vozy testují. Psali jsme vám i o virtuálním logistickém týmu – firmy, a nejen logistické, si tak tvoří vzdálené nebo virtuální týmy a talenty mají ze všech koutů světa. Tím, že existuje internet, který vás s někým dalším spojí na druhém konci světa, jsou takové týmy naprosto normální. K práci vám tak stačí laptop a připojení k internetu, nic víc nepotřebujete.

U vzdálenýh pracovních týmů nic jiného, než laptop a připojení k wifi nepotřebujete. 

Spousta lidí se na automatizaci dívá skepticky. Bojí se, že přijdou o místo, neočekávají, že by automatizace vytvořila nová pracovní místa. A nepomáhají ani slova firem, že to přece není špatně, lidé to neakceptují. Jaký myslíte, že bude mít automatizace a robotizace dopad na Českou republiku?

 

 

 

 

 

Autor příspěvku: Bára Urbanovská