Do jakých oblastí našeho života zasahuje Internet věcí?

Internet věcí zasahuje do každodenních záležitostí našeho života a nápomocen je i v životě profesním. Pomocí internetu můžete různé přístroje, ať už v zaměstnání, nebo domácnosti, ovládat na dálku jen díky připojení k internetu.

Mnohdy vám k tomu stačí jen chytrý telefon. Velké oblibě se Internet věcí těší například ve zdravotnictví. Sami to možná znáte – nosíte chytrou elektroniku, která monitoruje vaše zdraví, sleduje, zda pravidelně cvičíte a párkrát do hodiny vám změří například tep. Internet věcí ale pomohl také pacientům žijících v odlehlých oblastech, aby jim byla poskytnuta péče na dálku, digitalizace se navíc týká celého odvětví.

Mnohdy nám k téměř všemu stačí už jen chytrý telefon. 

Díky Internetu věcí ve zdravotnictví se snižuje riziko například znovu onemocnění infekcemi, snižuje se také nákladovost celého procesu, a to především u pacientů, kteří nemají akutní, nýbrž chronické potíže. Lékaři mohou pacienta také preventivně, díky nositelné elektronice, monitorovat a tak dříve stanovit diagnózu. A opravdu, jak uvedl například webový portál Český Mac, tak chytré hodinky od společnosti Apple odhalily u jeho majitele vážné onemocnění srdce a podle lékařů mu právě hodinky a jejich upozornění zachránily život. 

Díky nositelné elektronice mohou lékaři snadněji určit diagnózu. 

Velkou roli hraje Internet věcí také v dopravě a logistice, které jsou pro průmyslová odvětví mnohdy zcela nezbytné. Ať už přepravujete své zboží po zemi, letecky nebo po vodě, přístup k datům v reálném čase je zcela zásadní. Personál musí vidět do daného systému, do transakcí. Logistika i doprava jsou obory vyžadující maximální efektivitu, protože si chtějí udržet dlouhodobou ziskovost, a právě v tom jim pomáhá Internet věcí. I díky němu je zboží na místě včas, a i díky němu můžete svou zásilku sledovat.

Internet věcí je pro dopravu a logistiku zcela nezbytný. 

Další odvětví, které Internet věcí ve velkém využívá, je maloobchod. Uplatnění si našel v zákaznickém servisu, zásobovacím řetězci a nových metod pro řízení příjmů. Sami jste si určitě všimli tabletů v prodejnách či chatbotů na webových či facebookových stránkách dané společnosti. A kdo ví, třeba v následujících letech budou naskladňovat zboží roboti a zaměstnanci se budou moci naplno věnovat zákazníkům.

Roboti ve skladech? Nic není nemožné! 

Pokrok zkrátka nezastavíte. Jak se díváte na nositelnou elektroniku se všemi jejími funkcemi a obecně i na Internet věcí? Napište nám do komentářů! 

 

Autor příspěvku: Bára Urbanovská