Člověk versus robot

Roboti. Zdá se, že tento fenomén začíná ovlivňovat všechna hospodářská odvětví a nevyhne se ani logistice a zásobovacím řetězcům. Automatizované sklady, samořiditelné vozy, integrované systémy, které na základě propojených systémů dat dokáží fungovat bez lidského zásahu. Personál ve skladu a řidiči patří mezi profese, které ve výhledu několika málo dekád mají stroje zcela nahradit. Je situace opravdu natolik zlomová? Ano i ne. Zajímavý článek na toto téma publikoval server Komory logistických auditorů KLA.CZ. A rozhodně i zde platí, že odpověď není tak úplně jdenoznačná.

Moderní ekonomiky už teď do značné míry stojí na automatizaci a je dost pravděpodobné, že tento trend bude pokračovat i v budoucnosti. Dokonce se zdá, že každý týden vyjde nová studie nebo úvaha zabývající se zničujícím dopadem robotiky a umělé inteligence na pracovní místa a zaměstnanost vůbec.

Posedlost roboty beroucími práci lidem ale může vést ke značně zkreslenému pohledu na celou problematiku. Například v mnoha odvětvích služeb je naopak využívání lidské práce znakem luxusu.

Opravdu jsou roboti taková novinka?

Existuje celá řada odvětví, kde robotizace bude postupně přebírat vedoucí úlohu. Společnosti takto řeší nedostatek pracovní síly nebo její rostoucí požadavky na navyšování mezd. Podle průzkumu LSE jeden robot průměrně zastane práci 6 lidských zaměstnanců. I když to vypadá poměrně dramaticky, není možné to považovat za znak rušení pracovních míst nebo nějaké významné novinky.

Zanikání pracovních pozic a vznik nových probíhají už staletí a bezpochyby budou pokračovat i v budoucnu. Tyto změny pracovního trhu samozřejmě nejsou vždy jednoduché a v řadě případů budí emotivní reakce.

Doména robotů? Jednoduché opakující se operace

Není pochyb, že umělá inteligence a další technologie změní svět zaměstnání tak, jak ho známe. Roboti nejen, že se usadili v prostředí trhu práce, ale také postupně zdokonalují své schopnosti, posouvají se na společenském žebříčku a předvádějí úžasnou produktivitu a fyzickou sílu. Stále častěji se objevují po boku svých lidských protějšků.

Jeden víceúčelový bot od Momentum Machines dokáže udělat hamburger za 10 sekund a mohl by tak brzy nahradit veškerý personál v McDonalds. Teoreticky. Universal Robots dokáží nejen pájet, lakovat, šroubovat, lepit a přidržovat. Dokonce si během svého provozu dokážou vyrábět nové součástky, pokud jsou původní opotřebované.

Bez lidí to prostě nejde

Zatímco se roboti uplatňují ve výrobní sféře, poptávka po lidské práci ve službách mnohdy zaznamenává růstovou tendenci.

Znaky těchto tendencí už můžeme vidět všude kolem sebe. Roste zájem o produkty, které nepocházejí z masové produkce, což je vidět na úspěchu online platforem nabízejících ručně vyrobené zboží nebo produkty z malých dílen. Na vzestupu jsou restaurace, které vaří z místních surovin v úzké spolupráci s místními farmáři. Rostou počty malých farem, vinic nebo pivovarů, kde se více než mechanizace a chemie uplatňují tradiční postupy. Vítaným bonusem bývá možnost prohlédnout si provoz a poznat podmínky, ve kterých tyto produkty vznikají.

I když i zde se jedná o odvětví, kde je nasazení automatizace dobře využitelné, společnosti záměrně tyto technologie nenasazují jako součást image a způsobu odlišení.

A samozřejmě vždy budou existovat odvětví, kde bude lidský kapitál naprosto nenahraditelný.

Autor příspěvku: Liběna