chytra vyroba

Jaká bude výroba v budoucnu? Chytrá, bezpečná a stabilní

Alespoň podle společnosti Ericsson, lídra v oblasti digitálních technologií.  Ericsson představuje technologii Mobilní Internet Věcí jako způsob propojení fyzických prvků s internetem s využitím mobilních sítí pro chytré telefony. Mobilní IoT se uplatňuje především místních podmínkách jednotlivých podniků nebo továren.

Integrace a konektivita napříč podniky

Jak uvádí Erik Josefsson, vedoucí divize pokročilých technologií ve společnosti Eriksson: „Závod o nejrychlejší adaptaci technologií Průmyslu 4.0 už začal. A protože sázky jsou hodně vysoko, výhry budou nevyhnutelně ještě vyšší.

Podniky se v současnosti snaží dosahovat maximální efektivity ve výrobě a nacházet možnosti, jak doručovat co nejširší paletu produktů přizpůsobených na míru svým zákazníkům. Jsou si vědomy toho, že pro udržení konkurenceschopnosti bude nutné, aby veškeré procesy a zařízení byly integrovány do jednoho funkčního celku, plně adaptabilní a schopny rychle měnit konfiguraci podle aktuálních požadavků a v co nejkratším čase. A to vše samozřejmě bez snižování úrovně bezpečnosti a kvality.“

Katalyzátorem pokroku budou 5G sítě

Ačkoli hlavním katalyzátorem pro vznik chytrých továren budou teprve 5G sítě, podle Erika Josefssona je technologie mobilního IoT využívána s vynikajícími výsledky už nyní: „Ti nejrychlejší, kteří již moderní technologie přijali, nečekají na rychlejší sítě a plně využívají i možnosti současného 4G standardu. Implementovali mobilní konektivitu napříč svými zařízeními a celými provozy, aby zajistili chytrou výrobu s maximální mobilitou, bezpečností a spolehlivostí.“

Řešení spočívající v maximální konektivitě umožňuje zapojení celé řady senzorů, cloudové služby, centralizované sledování zboží, dálkovou kontrolu kvality, robotizaci a automatizaci – a to nejen v rámci jednoho výrobního podniku. Je možné propojit veškeré provozovny a dokonce i zařízení třetích stran pro vytvoření ekosystému chytrých výrobních center po celém světě.

Celý článek na: https://www.ericsson.com/en/blog/2019/8/future-smart-manufacturing

Autor příspěvku: Liběna