IoT v logistice potravin

IoT v logistice

Během dopravy se zkazí obrovské množství potravin. Na tento problém se zaměřil tým Sherlock, který chce využít IoT v logistice pro zajištění čerstvosti potravin a dalších produktů prostřednictvím chladírenského distribučního řetězce.

I přes snahy celé řady organizací aplikovat nejrůznější přístupy pro zamezení plýtvání potravinami tento problém stále přetrvává. Nedávná celosvětově zaměřená studie BCG přinesla zjištění, že problém je skutečně akutní a každoročně dochází ke 46% ztrátám na produkci. Celkově to představuje 1,6 miliardy tun zničené produkce.

Jak to celé funguje?

Team Sherlock se zaměřil na řešení problému s plýtváním potravinami. Nabízí logistickým společnostem informace v reálném čase o aktuálním stavu jejich zásilky, takže mohou operativně plánovat stav zásob nebo měnit trasu doručování. Technologie jako IoT nebo prediktivní modelování jsou aplikovány na celý zásobovací řetězec od farmářů přes skladování, zpracování po distribuční společnosti a maloobchod. Systém pracuje na principu využívání palet a vozíků vybavených senzory pro teplotu a vlhkost. Samozřejmostí je kromě informací v reálném čase dlouhodobé sledování trendů pro srovnání s nastavenými standardy kvality, upozorňování na odchylky v reálném čase a reportování potenciálních rizik.

Znění celého článku najdete v odkazu: https://www.iotworldtoday.com/2019/08/27/iot-in-logistics-hackathon-team-aims-to-slash-food-waste/

Autor příspěvku: Liběna