ABB představilo na brněnském veletrhu robotická řešení

Na nejvýznamnějším průmyslovém veletrhu ve střední Evropě se každoročně prezentuje kolem 1 600 vystavovatelů z klíčových oblastí strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Druhý říjnový týden zavítali do Brna také zástupci ABB, světové společnosti působící v oblastech energetiky a automatizace. Rozhodli se představit řešení zvyšující produktivitu a flexibilitu výroby. Kromě toho podpořili myšlenku partnerství mezi firmami.

Co je digitální továrna 2.0?

Postupně stárnoucí softwary jsou nahrazovány kyberfyzikálním modelováním a umělou inteligencí. Digitální průmysl pracuje nejen s produktem jako takovým, ale vytváří kolem něj systém zajišťující kooperaci lidí, robotů, digitálních agentů… Výsledkem je autonomní továrna schopná se vyvíjet a učit. ABB na samostatné expozici například představilo jedinečnou nabíjecí stanici ABB HP Terra Gen 2. Ta dokáže během 8 minut nabít osobní vůz na dojezd 200 km. Uvedlo také robota IRB 6700 a kolaborativního robota Yumi. Nechyběl ABB Collaboration Table, interaktivní tabule prezentující procesy Ability Manufacturing Operations Managament.

EOW-i snižuje počet odstávek

Dalším počinem ABB je inteligentní řídicí pracoviště EOW-i. Podle Martina Červinky lze zhruba 80 % odstávek v průmyslové výrobě předvídat, kolem 5 % ztrát je způsobeno lidským faktorem. EOW-i poskytuje operátorům jak potřebné ergonomické podmínky, tak digitální funkce, na jejichž základě se mohou rychle a správně rozhodovat. „Operátoři tak mohou vykonávat svou práci lépe, efektivněji, a tím zajistit provozuschopnost a následné snížení provozních nákladů,“ řekl pro server warengo.com manažer divize Průmyslová automatizace ABB.

Bez partnerů to nejde

ABB spolupracuje s řadou strategických partnerů. V rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu sdílelo stánek s B&R, MSV Systems nebo Hewlett Packard Enterprise. Mezi progresivní řešení partnerů ABB patří mezi jinými robotické pracoviště se strojovým viděním firmy Eltep, bezpečné pracovní prostředí od Jokab Safety nebo řešení automatizovaných strojů od ICE Industrial Services.

Autor příspěvku: Karolina