blockchain

Která technologie dokáže vystopovat samotný původ zboží? Blockchain.

Některé nadnárodní společnosti experimentují s platformami založenými na Blockchainu, aby si zajistily sledovatelnost, dokonalý přehled, udržitelnost a nízké náklady u svých zásobovacích řetězců.

Zákazníci se stále častěji zajímají o původ zboží, které kupují. Po dekádách dominance dvou základních faktorů v podobě ceny a kvality začíná nákupní rozhodování ovlivňovat také požadavek udržitelnosti, etiky a ekologie. Důvodem pro zvýšenou citlivost právě na tato témata jsou jednak rostoucí obavy o životní prostředí a také množící se skandály v oblasti (ne)dodržování lidských práv i u renomovaných značek, jako jsou Apple, H&M nebo Nike.

Jak ale při rozhodování o udržitelnosti postupovat, pokud se jedné o komplexnější typy produktů? Oddělit od sebe udržitelné a méně udržitelné součásti není úplně jednoduché. Mnohdy jsou navíc i jednoduché produkty od sebe na první pohled neodlišitelné. Rozeznat od sebe brambory z ekologického zdroje a konvenčního zemědělství není standardně možné. Většina štítků dokládajících ekologický původ je navíc dodávána až v procesu balení.

Blockchain nabízí řešení

V posledních přibližně pěti letech vyvinuly některé nadnárodní společnosti a start-upy platformy založené na Blockchainu, aby dokázaly sledovat zboží napříč celým zásobovacím řetězcem. Průkopníkem je společnost IBM, která stojí u zrodu celé řady iniciativ. Příkladem je IBM Food Trust, který usiluje o sledovatelnost původu a udržitelnost u potravin a nápojů. Před rokem byla také zahájena spolupráce s největší dopravní společností na světe Maersk, také na základě Blockchainu, s cílem dosáhnout efektivnějšího a bezpečnějšího zásobování. I když doba pro Blockchain ještě zcela neuzrála a většina společností si neví rady s tím, jak tuto technologii využít, už nyní se odborná veřejnost shoduje na faktu, že pro sledování pohybu zboží se jedná o jeden z nejlepších nástrojů.

Celý článek je dostupný v odkazu: https://interestingengineering.com/blockchain-to-track-your-purchases-to-their-origin

Autor příspěvku: Liběna