bezpilotní letoun

GA-ASI představí v Evropě dálkově řízená letadela (RPA)

Firma General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), světová jednička v oblasti dálkově řízených letadel (RPA), v pondělí oznámila, že začala spolupracovat s Řeckým vojenským letectvem (Hellenic Air Force – HAF) na uspořádání série ukázek letových schopností dálkově řízených letadel v evropských zemích letos v prosinci.

Výchozí základna pro tyto lety bude základna Řeckého vojenského letectva HAF v Larisse a dálkově řízená letadla GA-ASI MQ-9 Guardian RPA představí možnosti, jak se tyto stroje mohou uplatnit při ochraně pobřeží a vzdušného prostoru.

Současně firma GA-ASI představí svůj vlastní systém DAA (Detect and Avoid – Zachyť a vyhni se), který dálkově řízeným letadly RPA umožňuje bezpečně létat i spolu s pilotovanými letadly.

Oceňujeme podporu Řeckého vojenského letectva (HAF), která nám umožní demonstrovat využití dálkově řízených letadel u pobřežní stráže a v civilním letectvu v Evropě,” řekl Linden Blue, generální ředitel firmy GA-ASI. “Poptávka po cenově dostupných dálkově řízených letadlech s dlouhou dobou letu na jedno nabití, které by pomohly s hlídáním pobřeží v Evropě, stále roste.

Která technologie bude předvedena?

Technologie, která bude v rámci těchto ukázek představena vychází ze systémů MQ-9, které provozuje Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických (U.S. Department of Homeland Security – DHS) jako podpůrné systémy pro pobřežní stráž. Systém DAA se skládá z radaru chránícího vzdušný prostor a ze systémů, které zpracovávají údaje z integrovaného leteckého antikolizního systému TCAS II (Traffic Alert and Collision Avoidance System) a z navigačního systému ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast).

Systém DAA od firmy GA-ASI funguje i ve Spojených státech amerických a díky antikolizní platformě tak zásadním způsobem přispívá k bezpečnosti provozu dálkově řízených letadel, což umožňuje jejich nasazení v letovém prostoru, kde létají civilní letouny. Systém MQ-9 také představí multimodální radar s povrchovým vyhledáváním v režimu ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar), přijímač AIS (Automatic Identification System) a optické a infračervené kamery s video snímači umožňujícími snímat videa v plném pohybu a s vysokým rozlišením (High-Definition/Full-Motion Video). Tento snímač umožňuje zachycování pohybu v reálném čase a dokáže identifikovat povrchově plující plavidla v prostoru o velikosti tisíců námořních čtverečných mil.

Povrchový radarový systém Raytheon SeaVue umožňuje automatické sledování námořních cílů a korelaci s AIS vysílači.

Spolupráce se společností SES, předním provozovatelem satelitní komunikační platformy

Firma GA-ASI také spolupracuje s organizací SES, která je předním provozovatelem satelitní komunikační platformy (SATCOM) a poskytuje své služby přes více než 70 satelitů na geostacionární (GEO) a střední (MEO) oběžné dráze.

Firma SES poskytne geostacionární satelitní připojení, díky kterému bude zajištěn spolehlivý a vysoce kapacitní datový přenos, umožňující přenos dat ze snímače v letadle v reálném čase. Navíc tento systém zlepší účinný provozní dolet těchto letounů, a to velice podstatně nad „dohledovou vzdálenost“. “Globální satelitní flotila firmy SES pomáhá společnosti GA-ASI a jejím vládním zákazníkům, zajišťovat kriticky důležité komunikační potřeby již více než 20 let,” řekl Nicole Robinson, viceprezident firmy SES Networks pro státní a vládní zákazníky.

Jsme hrdí na to, že můžeme tyto ukázky pro Řecké vojenské letectvo (Hellenic Air Force) podpořit v rámci naší dlouholeté spolupráce s firmou General Atomics.” Oprávnění mediální partneři si mohou vyžádat obrázky systému MQ-9 Guardian ve vysokém rozlišení od medií, která jsou na kontaktních seznamech firem GA-ASI a HAF.

O společnosti GA-ASI

General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), sesterská společnost firmy General Atomics, je předním výrobcem a návrhářem prověřených dálkově řízených letounů (RPA), radarů a elektrooptických raketových systémů, včetně letounů řady Predator® RPA a radarů Lynx® Multi-mode Radar. Zařízení firmy GA-ASI mají nalétáno více než 6 miliónů letových hodin a vynikají dlouhou dobou doletu, možností plnění misí a jejich součástí jsou snímače a datové systémy, které jim umožňují dlouhodobě hodnotit konkrétní situaci a v případě potřeby i rychle zasáhnout. Firma také vyrábí řadu pozemních řídících stanic a software pro analýzu snímaných obrazů, nabízí školení pilotů a podpůrné služby a vyvíjí také různé anténní systémy.

Predator a Lynx jsou registrované obchodní značky firmy General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Článek převzat z PR servisu České tiskové kanceláře

Zdroj obrázku: www.ga-asi.com/ga-asi-to-conduct-series-of-capability-demonstrations-in-europe

Celou zprávu si přečtete na: https://www.businesswire.com/news/home/20191111005503/en/

Autor příspěvku: Liběna