práce na počítači

Co přinese rok 2020 v logistice?

Vývoj logistiky v posledních letech nabral na rychlosti i intenzitě. Nové trendy, technologie, a především požadavky přicházejí stále rychleji. Podniky, které se zaváděním inovací zatím vyčkávaly, riskují, že zůstanou daleko vzadu za konkurencí. Které trendy a přístupy mají ambici pořádně rozvířit vody roku 2020?

  1. Umělá inteligence a strojové učení

Technologický vývoj rozhodně nevykazuje žádné známky zpomalení. Spíše naopak. Společnosti digitalizují své procesy a aktiva více než kdy předtím a snaží se využít technologie pro dosažení vyšší efektivity. Spolu s tím ale přichází problematika kybernetické bezpečnosti a stává se významnou hrozbou pro podniky i instituce napříč všemi sektory. Jako štít k obraně před těmito hrozbami může být s úspěchem využita právě umělá inteligence, která dokáže držet krok s neustálým vývojem procesů a sama tak nabývá na síle a komplexnosti.

  1. Zelená logistika

Udržitelnost se stává významným pilířem strategií celé řady podniků. V tomto kontextu je zřejmé, že bude nutné pochopit dopady veškerých aktivit včetně logistiky a zvážit jejich vliv na životní prostředí. Ekologičtější logistika bude usilovat o minimalizaci škod prostřednictvím optimalizace dopravy, skladování, distribuce a obalového hospodářství.

  1. Big Data

Logistické společnosti mají spousty informací doslova na dosah ruky. Pokud je dokážou správně využít, získají vynikající podklady pro pochopení fungování svého podniku i celého odvětví. Na základě těchto informací potom mohou optimalizovat své podnikání a dosáhnout mnohem vyšší úrovně efektivity.

Ať už si podniky zvolí jakýkoli směr pro svou cestu rokem 2020, pro jejich úspěch bude zásadním faktorem zůstat štíhlou, inovativní a proaktivní společností.

Autor příspěvku: Liběna