robot

Robot ve skladu se učí i náročnější operace

Uvnitř skladu na okraji Berlína se po pásovém dopravníku pohybuje dlouhá řada modrých beden. Obsahuje spínače, světla, zásuvky a další elektrické součástky. Když se zastaví, pět pracovníků odebírá malé součástky a umisťuje každou zvlášť do kartonové krabičky.

Ve společnosti Obeta vyrábějící elektrické komponenty od roku 1901 je to jedna z mnoha monotónních činností, které jsou vykonávány po mnoho let téměř stejně. Před několika měsíci však do týmu přibyl nový kolega. Robot umístěný za ochranným sklem využívá 3 přísavky na koncích svých dlouhých ramen k vykonávání té samé práce. A musí se mu přiznat, že součástky třídí s překvapující rychlostí a přesností.

Nenápadný ale významný krok ve vývoji

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, tento robot na třídění součástek je významným krokem na cestě vývoje umělé inteligence a schopnosti strojů vykonávat lidskou práci. Sklady provozovanými Amazonem, Walmartem a dalšími obchodníky projdou každý den miliony produktů. Zaměstnanci s minimální mzdou potom doslova pročesávají koše s nejrůznějšími typy produktů (od oblečení a obuvi přes hračky, kuchyňské doplňky až po třeba elektroniku) a každou položku zabalí a pošlou dále. Stoje na tento typ práce nebyly využívány. Zatím.

V oboru logistiky pracuji už více než 16 let a nikdy jsem nic takového neviděl,“ říká Peter Puchwein, viceprezident rakouské společnosti Knapp, která poskytuje automatizační technologii pro sklady. Tato technologie ukazuje, že v následujících letech nebude žádná ze skladových operací pro roboty příliš malá nebo složitá. Stroje tak pomalu přebírají práci, kterou po dlouhou dobu vykonávali lidé a vyvolávají obavy z toho, že zaměstnanci díky automatizaci ztratí svá místa.

Automatizace už dokáže obstát v náročnějších úkolech

Sklady společnosti Obeta jsou vysoce automatizované už delší dobu. V hale o velikosti fotbalového hřiště jsou roboti využívání k vyzvedávání velkých krabic z několikapatrových regálů různých výšek. Tato práce je ale pro stroje relativně snadná. Naprogramovat robota, aby vykonávala stále stejnou práci stále dokola, vyžaduje jen jednoduchý algoritmus, protože robot může tyto předměty uchopit pokaždé stejným způsobem.

Výběr náhodné položky z koše je ale jiný. Tvary jednotlivých součástek se navzájem liší stejně jako jejich povrchy. Každá součástka navíc může ležet na jiném boku nebo zcela obráceně. Některé položky mohou být navíc zabalené do obalu, který odráží světlo nebo se kterým se robot nikdy předtím nesetkal. Dosud bývalo zapotřebí lidské intervence a to se, jak se zdá, pomalu mění.

Celý článek najdete v odkazu: https://www.nytimes.com/2020/01/29/technology/warehouse-robot.html

 

Autor příspěvku: Liběna